מנהגי חנוכה
-
חשוב לדעת...
חנוכה וחינוך
כוחות הכיבוש של היוונים היו נחושים לכפות על האוכלוסייה היהודית את ערכי היוונים במקום הערכים והמצוות של התורה הקדושה. לרוע המזל הם נחלו הצלחה לא מעטה ורבים התייוונו. אחרי תבוסת היוונים היה צורך להנחיל מחדש את ערכי התורה לחלק גדול מהאוכלוסייה. זהו אחד הקשרים שבין חנוכה לחינוך.
זה הזמן ליהדות
הרי אנו עומדים עתה ימים ספורים לפני חנוכה – ובכן, דובר קודם על "צבאות השם" לילדי ישראל – הבנים והבנות שלפני בר מצוה ובת מצוה – שמזמן לזמן יש לכנס אותם ולעוררם בכל עניני יהדות, החל מלימוד התורה וקיום מצוותיה בפועל, כולל "ואהבת לרעך כמוך" – שישפיעו על חבריהם, והילדות על חברותיהן, וימשכו גם אותם ל"צבאות השם".
והרי זהו זמן מיוחד ביותר, שכן, כפי שאנו רואים במנהג ישראל בקשר לחנוכה, נהוגים אז ענינים מיוחדים, ענינים של יהדות וענינים של שמחה, השייכים לילדים קטנים.
נהוג היה לערוך מסיבה, כידוע – וכבר הודפסו הדברים בשיחות – אצל רבותינו נשיאינו, עבור ילדיהם, באחד מלילות החנוכה..והמנהגים המיוחדים הם, בכללות, ענין דמי החנוכה, ענין ה"סביבון" וענין של "הצגות" – להתחפש ולהציג את החשמונאים וכו′ – ככל פרטי מנהגי ישראל, בכל מקום ומקום לפי ענינו, אשר הצד השוה שבהם והנקודה הפנימית שלהן – לחזק ולבטא בגלוי יותר את הקשר שבכל אחד ואחד מהילדים ליהדות, דבר שיקשר אותם יותר גם להוריהם ולמורים ולמורות, וזו אחת הדרכים למעט את העדר השלום בין דור לדור, ולהביא לקיום ההפך מכך – "והשיב לב אבות על בנים ולב בנים על אבותם".
(משיחת פרשת מקץ).דמי חנוכה
מנהג נאה להעניק לילדים מעות – דמי חנוכה כדי ללמד אותם להרבות בצדקה ובמעשים טובים ובשביל להוסיף לחגיגיות החג. רבי משה בן מימון, הרמב"ם, דן בחשיבות השימוש בפרסים ובתמריצים שיש לתת לילד כדי לעודדו לעשות מעשים טובים עד שיתבגר וילמד לעשותם גם ללא תמורה. דמי חנוכה מהווים לעתים מעין תמריץ לילד לשפר את התנהגותו. אך למעשה יש סיבה עמוקה יותר למנהג עתיק יומין זה. ברשימותיו על אירועי החנוכה מציין הרמב"ם כי היוונים שמו את ידיהם על רכוש ישראל. בדיוק כפי שפלשו אל הרכוש הרוחני, היוונים ביקשו להחדיר את האידיאלים שלהם לרכוש הגשמי של העם היהודי. הם רצו שהיהודים ישתמשו בכספם למטרות אנוכיות וטמאות בלבד, ולא בעבור עיסוקים רוחניים. לפיכך דמי החנוכה מסמלים את החירות ואת החופש שלנו להשתמש בעושר חומרי וגשמי למטרות רוחניות וטהורות.
את דמי החנוכה אפשר לתת בכל עת במהלך חג החנוכה (חוץ מאשר בשבת). יש הנוהגים לתת דמי חנוכה בכל ערב מערבי חג החנוכה. מנהג חב"ד להעניק דמי חנוכה בכל ערב לילדים ולמבוגרים וסכום גדול יותר בערב הרביעי או החמישי.